Między Tarnowem a Lusówkiem grasują szczury. To efekt zamknięcia składowiska odpadów komunalnych w Rumianku. Szczury pewnie szukają nowego miejsca przed zimą ze świeżą dostawą pożywienia. Mam nadzieję ze do nas nie dotrą. Konkretnie to widziałem już 3 martwe dorosłe osobniki na drodze miedzy rondem a Jankowicami. Pomyłkę z mojej strony wykluczam gdyż miałem okazję im się dokładnie przyjrzeć. Często poruszam się tam pieszo Miejmy oczy szeroko otwarte i dbajmy o czystość.
No to czeka nas ciężka walka, zacytuje tylko pewnego łowce...
"Łowcy szczurów" przyznają, że wybicie uciążliwych stworzeń czasem jest wręcz niemożliwe.
– Tak naprawdę pojawiają się w miejscach, w których się ich nie spodziewamy - mówi Wiesław Żerkowski. – Oprócz kamienic w centrum miasta, starych piwnic, kanałów ściekowych, rozmnażają się w nowych wieżowcach. Upodobały sobie pomieszczenia techniczne, zsypy i piwniczne korytarze. Czasem przez rury w ubikacji przedostają się do mieszkań. Zdarza się, że są nawet tam, gdzie ludzie dokarmiają koty. Lgną do misek z jedzeniem. Podchodzą również pod okna, z których ludzie wysypują pokarm dla ptaków. Jedzenie spada na ziemię, a one w nocy żywią się resztkami.
Najbardziej popularną formą zwalczania szczurów jest nadal wysypanie trutki w granulkach.
– To niestety mądre stworzenia – zapewnia likwidator. – Wysyłają jakąś ofiarę ze stada i obserwują. Jeśli zdechnie, żaden szczur już trutki nie tknie.
Innym sposobem są zostawione powierzchnie lepne. Przebiegający po niej szczur po prostu się przykleja i zdycha z wyczerpania, kiedy próbuje się uwolnić. Kilka sztuk może się złapać w jedną pułapkę.
– Niestety i ten sposób czasem zawodzi – twierdzi pan Wiesław. – One doskonale wyczuwają niebezpieczeństwo."
Przede wszystkim musimy przestać wywalać na "pole" pokarm!!!, tylko jak nauczyć tego ew. podwykonawców naszych domów...
dzisiaj widzialam kolejnego potraconego szczura na Tarnowskiej, ale blizej zakladow papierosowych ...a w garazu zauwazylam jakies odchody... i cos mi chrobotalo na strychu... zaczynam sie bac
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum