.: Lusówko - Osiedle Morskie :. Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkoły na terenie gminy Tarnowo Podgórne
Autor Wiadomość
+mich 
Starszy murarz forum

Ulica: Kaperska
  Wysłany: Pią 09 Lut, 07 22:25   Szkoły na terenie gminy Tarnowo Podgórne

Proponuję, aby mieszkańcy (i przyszli mieszkańcy jak ja) Osiedla Morskiego podzielili się tutaj swoim zdaniem, bądź już doświadczeniem związanym ze szkołami na terenie gminy. Jestem ciekawy, do której podstawówki posyłacie swoje pociechy. Lusówko? Lusowo? Tarnowo Podgórne?
Niewątpliwym plusem osiedla (dla mnie bardzo ważny element przy wyborze lokalizacji działki) jest bliskość szkoły podstawowej. Nie wiem tylko co to za szkoła; przejeżdżając obok niej nie widziałem tam np. sali gimnastycznej......
Co sądzicie o SP w Lusówku?
Postaw piwo autorowi tego posta

Grzesiu 
Murarz forum

Ulica: Wydmowa
Wysłany: Pią 09 Lut, 07 23:20   

Wydaje mi sie, ze nie uzyskasz od nas wiele informacji "ze srodka". Dzieci rodzin tu mieszkajacych sa albo juz po podstawowce albo jeszcze im do niej kilka latek brakuje ;) Tak przynajmniej wyglada sprawa w czesci osiedla tuz przy ulicy Admiralskiej. W innych czesciach osiedla- nie wiem.

Tak sobie pomyslalem- najwieksza, najlepiej wyposazona pewnie bedzie szkola w Tarnowie. Ale to tylko moje przypuszczenia niczym nie poparte (poza tym, ze to najwieksza wies w gminie). W Tarnowie jest tez oczywiscie gimnazjum.

Reflex1 
Admin-Naczelny Budowniczy

Ulica: Morska
Piwa: 2/7
Wysłany: Sob 10 Lut, 07 13:56   

Ja posyłam swoich chłopaków do szkoły w Poznaniu. Szkoła jest blisko miejsca gdzie zarabiam na swój dom ;D Ale mysle poważnie o posłaniu młodszego do szkoły w Tarnowie i to już od nowego roku szkolnego. Słyszałem jednak że szkoła w Lusowie ma bardzo dobrą renome i to właśnie ze względu na prężnie działającą sekcję sportową (zdaje sie że siatkówka).
http://www.ofek.com.pl/2ZBWww/index.html

Do szkoły w Lusówku chyba bym dzieciaki nie posyłał.

Saperów wam nie damy ale macie tu 200 l spirytusu!!!

Gość dzięki że tworzysz nasze forum :)

gość 
Przyjaciel forum

Wysłany: Wto 20 Lut, 07 21:29   

Witam,
Jestem z Tarnowa i pewnie wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Gdyby nie wygoda wybrałabym dla swojego dziecka szkołę w Lusowie...ale niestety zupełnie mi nie podrodze, więc chodzi do Tarnowa.
Niewątpliwa zaleta - może samo wracać do domu, ale w Lusowskiej szkole klimat chyba lepszy- a poziom podobny

+Monia 
Architekt forum

Ulica: Lazurowa
Piwa: 3/4
Wysłany: Czw 06 Mar, 08 14:17   

...wlasnie staje przed problemem, co ze szkolą? Moja corka chodzi teraz do 1 klasy, i nie wiem, czy ja przepisywac juz, czy za rok. Myslalam o szkole w Lusowie, bo ma dobra opinie... z drugiej strony, bedzie skazana na swietlice, bo do pracy z domu bede miala 25 km. Czy ktos puszcza swoje pociechy do szkoly w Lusowie?

W_Cebula 
Przyjaciel forum

Ulica: Jankowicka
Piwa: 2/1
Wysłany: Pią 07 Mar, 08 19:09   

Dla zainteresowanych sprzedam informację :rotfl: ,że szkoła w Lusówku w tym roku ma w planach dużą rozbudowę . Wzbogaci się o nowe boisko no i oczywiście o nową salę gimnastyczną XD
Pozdrawiam

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
+Altariela
Tuathla
Przyjaciel forum

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: Pią 18 Lip, 08 14:14   

Patrząc na tę dyskusję, niestety nie mogę przejść obok niej obojętnie i nie wtrącić swoich trzech groszy. Drodzy nowi mieszkańcy Lusówka, jako, że mieszkam już w tej miejscowości od urodzenia, muszę przyznać, że smuci mnie wasze podejście do naszej podstawówki. To właśnie w was pokładałam nadzieję, na przyszłość naszej szkoły. Od wielu lat toczą się bowiem dyskusje czy szkoła powinna dalej istnieć, ze względu na niewielką ilość uczniów. Jeśli większość nowych mieszkańców Lusówka będzie posyłać swoje dzieci do innych szkół, to obawiam się, że plany rozbudowy pójdą w odstawkę. Ja jako absolwentka podstawówki w Lusówku zaręczam że szkoły z takim klimatem nie ma wielu. Niewielka ilość uczniów to według mnie wielka zaleta tej szkoły. Nikt w tej szkole nie jest anonimowy, cała szkoła to jedno wielkie grono znajomych, a każdemu z uczniów zostanie poświęcone o wiele więcej uwagi przez nauczycieli niż w innych większych szkołach. Efekty są widoczne, moja klasa (licząca de facto 6 osób) miała najlepszy wynik w gminie, a drugi w powiecie z testu po podstawówce. Oczywiście niewielka ilość osób w klasie też ma tutaj znaczenie, jednak w naszej szkole jest naprawdę niezły poziom, a im większe zainteresowanie szkołą, tym szybsza rozbudowa i lepsze warunki nauki.

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
+Monia
+Monia 
Architekt forum

Wysłany: Pią 18 Lip, 08 14:23   

Tuathla, wielkie dzieki ^^ Stanelo na tym, ze puszcze moja corke do Twojej szkoly :] ...przemowilo za tym wlasnie to, ze jest malo uczniow, ze bedzie "u siebie", ze blisko do domu... :mrgreen: pzdr

Reflex1 

Wysłany: Pią 18 Lip, 08 14:30   

To wszystko prawda co piszesz jednak przyznasz że trudno od nas wymagać podjęcia takiego wyzwania (ryzyka?)Moje dzieci do tej pory uczęszczały do dużej poznańskiej podstawówki. Z tamtego wyboru byłem zadowolony. Dla dziecka już sama zmiana otoczenia z dużego miasta na małą wioskę jest nie lada trudnym przeżyciem, a co dopiero zmiana szkoły. Jednak wyniki szóstych klas są faktycznie imponujące. Fakt - dają do myślenia. W 2004 roku szkoła w Lusówku była nawet na pierwszym miejscu w powiecie.

+Dynamite 
Architekt forum
Lazurowa Street

Piwa: 6/3
Wysłany: Pią 18 Lip, 08 15:08   

Nie bójcie, się o przyszłość Lusowskiej szkoły - oflagujemy się i będziemy bronić, w razie czego ściągniemy posiłki z Jankowic

Serio: cieszy mnie to co tu czytam. Sam będę chodził do tej podstawówki... :D

Reflex1 

Wysłany: Czw 11 Mar, 10 22:42   

Minęły 2 lata. Ze szkoły w Lusowie jestem zadowolniony:)

+Monia 
Architekt forum

Wysłany: Pią 12 Mar, 10 12:19   

...moja corka chodzi to podstawowki w Lusówku... jest bardzo zadowolona :jupi: mowi, ze nie ma porownania z poprzednia szkola (podstawowka na jednym z poznanskich osiedli, przeszlo 30 osob w klasie etc.)...

Odpowiedz do tematu