.: Lusówko - Osiedle Morskie :. Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Otwarty przez: Reflex1
Wto 13 Paź, 09 10:19
Gmina mediatorem ws dróg i infrastruktury na Osiedlu Morskim
Autor Wiadomość
Reflex1 
Admin-Naczelny Budowniczy

Ulica: Morska
Piwa: 2/7
Wysłany: Wto 06 Paź, 09 19:49   

W Jankowicach :wall:

Saperów wam nie damy ale macie tu 200 l spirytusu!!!

Gość dzięki że tworzysz nasze forum :)
Postaw piwo autorowi tego posta

tomasz_kubiak 
Przyjaciel forum
Seaman

Wysłany: Czw 08 Paź, 09 09:37   

Witam szanowną administrację :)

Witam, cieszę się ze wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam
Reflex1 - Admin
Ostatnio zmieniony przez Reflex1 Czw 08 Paź, 09 11:04, w całości zmieniany 1 raz  

Becia 
Przyjaciel forum

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Czw 08 Paź, 09 11:11   

Witam,

Chciałabym gorąco podziękować wszystkim uczestnikom wczorajszego spotkania w Jankowicach. Byłam bardzo zaskoczona frekwencją. Oby tak dalej !

:*

boryna
Przyjaciel forum

Wysłany: Pią 09 Paź, 09 12:06   

Witam,
jeden z pomysłów który padł to 1% podatku jako odpis na naszą fundację,
żona moja! podpwiada, iż raczej taki opdpis jest zarezerwowany dla instytucji wyższego pożytku publicznego, czy jak tam zwał; takiego statusu raczej nie uzyskamy, nasza wiesza nie jest tu jednak szczegółowa, trzeba by mieć pewność w tej materii zanim użyjemy tego jako argument
pozdrawiam
Marek

Becia 
Przyjaciel forum

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Wto 13 Paź, 09 11:28   

Witajcie,

Jak wiecie w dniu wczorajszym tj. 12 października w siedzibie gminy odbyło się spotkanie w którym udział wzięli Wójt Gminy p. Tadeusz Czajka, panowie Zarzycki i Brzostowski oraz przedstawiciele mieszkańców Osiedla Morskiego: Beata, Adam, Michał, Monika, Grzegorz, Aleksander i Roch. Dla porządku wnioski płynące ze spotkania przedstawię w punktach:

1. Wójt stwierdził, iż przejęcie wszystkich dróg Osiedla Morskiego (OM) mogłoby być możliwe dopiero po 2013 r. Nie złożył jednak żadnej konkretnej deklaracji. Tłumaczył to brakiem środków które są już rozdysponowane dla znanego wszystkim planu inwestycji gminy TP na lata 2008-2013. Trzeba również pamiętać, żę po 2013 roku może gminą rządzić już ktoś inny:). W tej chwili wydaje się to mało prawdopodobne ale nie niemożliwe.

2. Istnieje szansa na przejęcie dróg lecz tylko niektórych. Warunek: mieszkańcy maja partycypować w kosztach ich budowy na poziomie 50/50

3. Panowie Zarzycki i Brzostowski zadeklarowali, że usuną zalegające płyty na działce nr 386/28

4. Panowie Zarzycki i Brzostowski zadeklarowali pomoc przy tymczasowym utwardzaniu dróg. W tej sprawie proszę wszystkich zainteresowanych aby chęć skorzystania z tej pomocy zgłaszali do mnie bezpośrednio (na priva) podając numer drogi, która ma być utwardzona a nie numer działki przy której ten odcinek drogi leży.

5. Panowie Zarzycki i Brzostowski zadeklarowali również pomoc w poprawieniu wypaczonych lub uszkodzonych płyt tam gdzie one już się znajdują. W tym celu wykorzystają płyty o których piszę w pkt. 3

6. Obecna podczas spotkania pani protokolantka skrzętnie notowała nasze pytania skierowane do Wójta. Odpowiedź na nie zostanie udzielona na kolejnym spotkaniu w gminie, które odbędzie się w dniu 9 listopada br. Wtedy również ponownie zostanie poruszony temat drenażów w miejscach gdzie są lub były rowy melioracyjne.

To tyle jeśli chodzi o konkrety. Teraz trochę w kwestii taktyki prowadzenia rozmów. I tu niestety owa taktyka, którą sobie ustaliliśmy na spotkaniu w Jankowicach zawiodła. Chwilami emocje wzięły górę. Naprawdę niepotrzebnie. To będzie dla nas nauka na przyszłość. Trzeba oddać iż właściciele dróg zachowywali się bardzo wiarygodnie. W swoich wypowiedziach byli konstruktywni i przekonywali, iż zależy im na przekazaniu dróg gminie.
Obecnie jesteśmy na etapie organizowania kolejnego spotkania w Jankowicach w celu przegrupowania sił i ustalenia następnych działań.
Ostatnio zmieniony przez Reflex1 Nie 08 Lis, 09 17:56, w całości zmieniany 1 raz  

Więcej szczegółów
Wystawiono 2 piw(a):
paladu22, +Agnieszka i Jakub
Reflex1 

Wysłany: Nie 08 Lis, 09 17:57   

Poniżej krótka informacja nt przybliżonych kosztów modernizacji dróg.

Becia 
Przyjaciel forum

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Nie 08 Lis, 09 18:33   

Jeden z mieszkańców naszego osiedla, osoba znająca się na rzeczy, obliczył ewentualne koszty modernizacji dróg. Przy kwalifikacji ulic kierowaliśmy się dwoma kryteriami. Wybraliśmy odcinki dróg :
- te, które wg pana Brzostowskiego i Zarzyckiego są gotowe do przekazania gminie
- te, które są najbardziej zamieszkałe (wliczyliśmy tu również tych inwestorów, którzy się budują i zamieszkają wkrótce).
Tym sposobem wybrane zostały następujące odcinki dróg:
- część ul. Morskiej działka nr 386/60
- część ul. Syrenki działka nr 386/58 385/30
- ul. Wydmową
- część ul. Szantowej działka nr 386/62 385/157 385/72
Dla właściwej wyceny przyjęliśmy 3 warianty:
Wariant I - położenie kostki brukowej ulica + chodnik z jednej strony drogi,
Wariant II – położenie kostki brukowej na ulicy bez chodnika,
Wariant III – położenie kostki brukowej na ulicy bez chodnika i na krótszym odcinku Szantowej.
Koszty wyszły astronomiczne. W zależności od wariantu nasze 50 % wynosi od 25000 zł do 37000zł (brutto). Jest to koszt od każdej zamieszkałej posesji lub od posesji w budowie.
Wobec powyższego musimy chyba zaczekać na jeszcze większą ilość mieszkańców lub zmianę propozycji wójta na korzystniejszą dla nas.
Na koniec bardzo dziękuję Marcinowi, który wykonał wszystkie obliczenia.

Przy okazji przedstawiam notatkę sporządzoną na okoliczność naszego ostatniego spotkania z Wójtem Gminy Tarnowo Podgórne w dniu 12.10.2009 roku.

notatka ze spotkania z Wójtem w dniu 12.10.2009 r.
Ostatnio zmieniony przez Reflex1 Pon 09 Lis, 09 07:43, w całości zmieniany 1 raz  

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
+Agnieszka i Jakub
+Agnieszka i Jakub
Starszy murarz forum

Ulica: Admiralska
Piwa: 1/4
Wysłany: Pon 09 Lis, 09 20:46   

"w 2008 roku, efektem porozumienia z mieszkańcami, zrealizowano ul. Admiralską"?

Jakiego porozumienia? Z nami nikt się nie kontaktował. Zresztą po co - Admiralska przecież zawsze była drogą gminną, a nie B/Z. Czyżby wójt pracuje na kolejną kadencję (czysty PR)?

Becia 
Przyjaciel forum

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Sro 11 Lis, 09 20:21   

Niestety spotkanie z Wójtem w dniu 9.11.2009 roku odbyło się w okrojonym składzie. Zabrakło na nim p. Brzostowskiego i Zarzyckiego. Zapewne zatrzymały ich ważniejsze sprawy. :devil: Nie przekazałam więc im listy Waszych próśb o utwardzanie lub naprawę odcinków dróg. Co prawda mogłam to zrobić dzwoniąc do wskazanego przez nich współpracownika jednak ten przebywa od dłuższego czasu za granicą. Kolejne spotkanie w Gminie zostało wyznaczone na 16. listopada (poniedziałek) godz.16.00 :wall:

Reflex1 

Wysłany: Czw 19 Lis, 09 18:21   

Jak przebiegało spotkanie z Wójtem w dniu 16go bm.?

Becia 
Przyjaciel forum

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: Czw 19 Lis, 09 18:57   

W dniu 16.11. w siedzibie gminy odbyło się kolejne spotkanie z Wójtem. Tym razem Panowie Brzostowki i Zarzycki byli obecni i chętni do współpracy. Niestety zabrakło przedstawicieli osiedla. Na spotkaniu z całej pierwotnej dziewięcioosobowej delegacji byłam TYLKO JA. Postanowiłam jednak nas reprezentować choć przyznam się Wam szczerze, że było mi trudno (ja jedna kontra siedmioro). Omówiliśmy między innymi następujące kwestie:

1. Przekazanie gminie instalacji burzowej. Pojawiła się bardzo realna szansa, że gmina wkrótce przejmie instalacje burzową. Panowie Brzostowski i Zarzycki mają tylko zrealizować jeden warunek postawiony przez gminę.
2. Notoryczne zalewanie działek przez wodę z rowu S-28-2. Padła bardzo konkretna propozycja rozwiązania tego problemu. Tym razem nie było jałowej dyskusji kto zlecił wykonanie projektu odwodnienia itd. Wójt zaproponował rozwiązanie tymczasowe, którego wykonanie miałoby obciążyć właścicieli dróg. Oni się na to zgodzili. Niestety główni zainteresowani tą sprawą nie byli obecni na spotkaniu, w związku z powyższym sprawa nadal jest otwarta.
3. Tymczasowe utwardzanie dróg. Sprawa utwardzenia dróg jest nadal aktualna. Panowie Zarzycki i Brzostowski zlecili jak wiecie wykonanie prac z tym związanych swojemu współpracownikowi . Rozmawiałam z nim telefonicznie w trakcie trwania spotkania w gminie. Zostały poczynione konkretne ustalenia.

Boli mnie jednak to, że zainteresowanie choćby takim tymczasowym poprawieniem stanu technicznego naszych dróg jest o zgrozo minimalne! W ciągu miesiąca dostałam tylko kilka zgłoszeń. Przekazałam je na ręce p. Zarzyckiego. Obiecał konkretne działania w tym zakresie. A gdzie reszta? Naprawdę nie da się cokolwiek zdziałać, jeśli sami nie uwierzycie w to że można a przede wszystkim warto. Chciałam dobrze, bo wierzyłam, że uda mi się Was poderwać do tworzenia małymi kroczkami lepszych warunków życia na naszym osiedlu. Ale czarno to widzę …Co gorsza: brak na to racjonalnego wytłumaczenia. Może nasze dzieciaki? Oby. Ja tymczasem czuję, że muszę odpocząć.

+Dynamite 
Architekt forum
Lazurowa Street

Piwa: 6/3
Wysłany: Sob 21 Lis, 09 14:37   

Ja miałem niezwykłą ochotę być na tym spotkaniu, nie wiem dlaczego, ale mi to umknęło... ale podtrzymuję zainteresowanie udziałem w spotkaniach.

P.S. Nasze Dzieci? Historia zatoczy koło... Pewnie uciekną... do miasta :)

AROK 
Przyjaciel forum

Ulica: Neptuna
Wysłany: Pią 27 Lis, 09 15:43   

Witam,
ja również jestem rozczarowana udziałem mieszkańców w tej inicjatywie. Powinniśmy być wszyscy wdzięczni Beci, że zdecydowała się nas reprezentować i walczyć o lepszą infrastrukturę na naszym osiedlu. Powinniśmy ją wspierać. Wszyscy narzekacie na stan dróg, a jak co do czego przyjdzie, to nikogo nie ma. A osoby, które się zgłosiły do reprezentowania nas (poza Becią oczywiście) są niepoważne. Jeżeli się do czegoś zobowiązujecie, to dotrzymujcie słowa !!!!
Ja mam małe dzieci ale jakoś znajduję czas, żeby się interesować tym tematem. Sama wysłałam informację, które drogi trzeba naprawić, nawet te z których nie korzystam.
Jeśli Wam nie zależy na drogach, to powiedzcie wprost i niepotrzebnie nie zawracajcie nikomu głowy.
Jestem jedną z pierwszych mieszkanek Osiedla Morskiego i naprawdę żałuję, że tak nieodpowiedzialni i pozbawieni inicjatywy ludzie wprowadzają się na nasze osiedle.
Całe życie będziecie grząść w błocie !!!

Beciu, jestem pełna podziwu dla tego co robisz. Życzę Ci dużo siły.

toxay 
Murarz forum

Ulica: Żeglarska
Wysłany: Sob 12 Gru, 09 20:00   

Oczywiście jeśli ktoś się deklarował do reprezentowania to powinien temat ciągnąć. W moim przypadku, siła wyższa nie pozwoliła mi wziąć udziału w spotkaniu. Temat dróg na pewno jest tu priorytetowy i każdemu powinien leżeć na sercu, ale jakoś nie widziałem (na odcinku którym jeżdżę) aby nastąpiły jakieś naprawy (np. zasypanie największych dziur) choćby z inicjatywy mieszkańców.

Samo wysłanie informacji niestety nic nie da. Również wysłałem do do p. I.Szmyta (nie wiem czy tak pisze się jego nazwisko) nr działek i dróg gdzie jest kiepsko i oprócz tego trzeba było bombardować telefonami (zawsze udawało mi się dodzwonić) aby coś tam wysypali. Niestety jakość wysypanego gruzu (ziemia, kamulce, cegły, szkło i druty)i sposób jego wysypania (prawie bez ubicia) sprawiły że za pierwszym razem ledwo przejechałem ten odcinek (było gorzej niż wcześniej). Potem z grabiami i łopatą latałem, wybierałem druty,szkło, śruby, gwożdzie itp. i poprawiałem jak mogłem. Trochę wcześniej nie czekając na działania B/Z sami z sąsiadem na własny koszt zamówiliśmy na odcinek naszych działek prawdziwy gruz (drobny, bez niespodzianek) z CAT-em i skoczkiem do ubicia. To dopiero można nazwać drogą utwardzoną (ciężarówka przejedzie i jest ok)- koszt naprawdę niewielki a "komfort" bez porównania. Gdyby każdy zadbał o swój odcinek w podobny sposób wszyscy bylibyśmy "w domu". Ale lepiej narzekać i czekać na zbawienie.

boryna
Przyjaciel forum

Wysłany: Sro 23 Gru, 09 19:21   

Mam pytanie czy dalej robimy coś dalej jako grupa?
Przez chwilę nasze "pospolite ruszenie" było pełne entuzjazmu i ambitnych planów.
Czas jest teraz właściwy dla kontynuacji rozmów, może by tak zorganizować nasze kolejne spoktanie.

pozdrawiam
Marek

Reflex1 

Wysłany: Sro 23 Gru, 09 19:29   

Do kogo konkretnie kierujesz swoje pytanie? Zawsze możesz coś zaproponować. :>

toxay 
Murarz forum

Ulica: Żeglarska
Wysłany: Pon 11 Sty, 10 20:18   

Mieliśmy na drogach gruz i błoto, a dzisiaj możemy sobie zorganizować Rajd Finlandii (tylko przydałyby się odpowiednie auta). Zapraszam na Finlandię, a co najmniej na zimne (lub raczej grzane) piwo sąsiada z ul. Morskiej, który dzisiaj przed siódmą rano pomagał mi wydostać się z zaspy na tejże ulicy (utknąłem wioząc dziecko do przedszkola). Błoto ok. ale te zaspy to kpina ZiB, staje się to niebiezpieczne - karetka do mnie nie dojechałaby. Dzwoniłem dzisiaj do p. I.Szmita - znowu jest w Chinach - "poprosiłem" o jakiś traktor z pługiem na całą Morską. Obiecał zadziałać w tej sprawie (pewnie tak samo jak poprawką gruzu na drodze).

Podsumowując - łopaty w dłoń i niech każdy odśnieży odcinek drogi wzdłuż swojej działki i będzie git :) Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu